Δείτε τα νέα του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) για τις σπουδές, τις εκδηλώσεις, τις προκηρύξεις και τον κορωνοϊό (COVID-19).
Νέο βιβλίο: Τουρκία: Μία χώρα σε "πατινάζ" |
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ το νέο ερευνητικό έργο του κ. Γ. Μιχαλακόπουλου, Καθηγητή του ΤΞΓΜΔ με τίτλο Τουρκία: Μια χώρα σε «πατινάζ».
Ακολουθεί απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου:
"Με λίγα λόγια η Τουρκία καλείται να κάνει την αυτοκριτική της, να βρει νέες ισορροπίες στο εσωτερικό και εξωτερικό πεδίο και τελικά να βρει το σημείο ισορροπίας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει χρόνο και συγκρούσεις, δηλαδή έναν συνδυασμό στοιχείων που μάλλον δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας αφού η ανάγκη για εξωτερίκευση των πιέσεων που θα δημιουργηθούν στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό περιβάλλον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο αποσυμπίεσης έτσι ώστε ο εχθρός να καταδεικνύεται εύκολα. Μέχρι στιγμής υπάρχει για την τουρκική εσωτερική και εξωτερική πολιτική ο εχθρός της «τρομοκρατίας». Το προαναφερθέν σκηνικό πηγάζει από τη μελέτη των δυναμικών που αναδύονται από τα παρατιθέμενα στοιχεία στο βιβλίο αυτό και αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια ανάγνωσης του τουρκικού μωσαϊκού μετά το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Στο σημείο αυτό τολμώ να πω ότι το στοιχείο που αποτελεί αίνιγμα είναι η ικανότητα των προβεβλημένων (σημείωση: με αφορμή τις προεκλογικές δηλώσεις για τις διπλές εκλογές που θα γίνουν την 14η Μαΐου) πολιτικών να διαχειρισθούν το νέο σκηνικό. Και για να θέσω ένα πλαίσιο αναφοράς με προσωπικά κριτήρια θα έλεγα ότι εάν το κριτήριο -για τον έλεγχο και οργάνωση του νέου σκηνικού- είναι η εμπειρία διαχείρισης θεσμικών δομών τότε τα ονόματα είναι: Ερντογάν, Yavaş, İmamoğlu. Εάν το κριτήριο είναι αυτό της ανανέωσης σε κλίμα συναίνεσης τότε τα ονόματα είναι: Kılıçdaroğlu, İmamoğlu και ίσως Davutoğlu και Babacan. Εάν το κριτήριο είναι αυτό του δυναμικού προσώπου τότε τα ονόματα είναι: Akşener, İmamoğlu.
Για όλους τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω καθιστούν τα στοιχεία, τις αναλύσεις και τις σκέψεις που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό πολύ επίκαιρες γιατί αυτά αποτελούν το πεδίο πάνω στο οποίο χτίζεται το νέο σκηνικό αλλά και στο οποίο θα εγγραφούν οι εξελίξεις. (…)
Για το λόγο αυτό η παρούσα έρευνα, σύντομη αλλά περιεκτική, θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν κα- λύτερη εικόνα αυτού που ονόμασα παραπάνω «χώρα/πολιτικό σύστημα». Το λεκτικό αυτό σχήμα επελέγη διότι στο μυαλό μου και στα γραπτά μου -εδώ και πάνω από 20 χρόνια- η χώρα αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει παρά μόνο μετά από την υποχρεωτική αποδοχή εκ μέρους των πολιτών της ενός συγκεκριμένου πολιτειακού μοντέλου που ουσιαστικά στηρίζεται σε δύο βάσεις: την αποδεκτή Παράδοση για ένα ισχυρό κράτος-προστάτη και στην ανάγκη -ενδόμυχη ή όχι, εκπεφρασμένη ή όχι- των πολιτών του για την παρουσία ενός ισχυρού ηγέτη/αρχηγού.
Έτσι επέλεξα την παρούσα κρίσιμη συγκυρία (Αύγουστος 2022 έως Φεβρουάριος 2023) να παρουσιάσω συγκεκριμένες ενότητες που θεωρώ ότι μπορούν να σκιαγραφήσουν με αποτελεσματικό τρόπο την Τουρκική Δημοκρατία σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων και προκλήσεων."
Επιστροφή
Ενημέρωση
Γραμματεία
Κτίριο «Γαληνός» (1ος όροφος)
49132 Κέρκυρα
26610 87202
dflti@ionio.gr
Εξυπηρέτηση κοινού-φοιτητών:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 11:00-13:00
Τρίτη, Πέμπτη: 11:00-13:00 (Erasmus+)