Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Επέτειος 35 Χρόνων
Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας
Αρχική

1986-2021: 35 χρόνιαΤμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας - Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) ιδρύθηκε το 1986, ως συνεχιστής του Κέντρου Μετάφρασης και Διερμηνείας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1977 με στόχο την εκπαίδευση των Μεταφραστών και Διερμηνέων που θα στελέχωναν την Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ).

Στο ΤΞΓΜΔ λειτουργούν, σήμερα, 2 κατευθύνσεις (Μετάφρασης και Διερμηνείας), με 4 γλώσσες εργασίας (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά), ενώ διδάσκονται και Τουρκικά και Ιταλικά. Η κατάρτιση των φοιτητών και φοιτητριών περιλαμβάνει εκτός από μαθήματα μετάφρασης και διερμηνείας, μαθήματα Διεθνούς Δικαίου, Διεθνών Σχέσεων, Οικονομίας, Λογοτεχνίας, Διαπολιτισμικότητας και Πολιτικού Λόγου.

Στην πορεία της λειτουργίας του, το ΤΞΓΜΔ ανέπτυξε σχέσεις με διεθνείς εταιρείες (SDL Technologies, Memsource κ.λπ.), φορείς και ινστιτούτα (PETRA-E, Grup PACTE, TAUS, GALA), ενώ συμμετέχει σε μεγάλο ποσοστό σε προγράμματα κινητικότητας (Erasmus, Erasmus+).

Ως το μοναδικό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ελλάδα, το ΤΞΓΜΔ είναι υπερήφανο για τους αποφοίτους του και την επαγγελματική τους καταξίωση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, στον δημόσιο τομέα, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς και Πανεπιστήμια. Αξιοσημείωτο είναι ότι με Προεδρικό Διάταγμα οι πτυχιούχοι του ΤΞΓΜΔ έχουν ως εξειδικευμένοι επιστήμονες αποκλειστικά δικαιώματα παροχής υπηρεσιών μετάφρασης και διερμηνείας.

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας κλείνει φέτος 35 χρόνια λειτουργίας και όλοι μαζί, φοιτητές και καθηγητές, το γιορτάζουμε με μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021.

Το ΤΞΓΜΔ σημαίνει πολλά, κάτι διαφορετικό για όλους κι όλες... Χρόνια μας πολλά!

Πλάνα, μοντάζ:
Μαρία Γεωργίου (DfltiVoice)
Πλάνα drone:
Μαρίνος Παυλίδης (ΤΤΗΕ)
Ηχητική επένδυση:
Απόστολος Λουφόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΤΗΕ), Κατερίνα Βελέντζα (Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, ΤΤΗΕ)
Στο βίντεο συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΞΓΜΔ.

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τμήματα του Πανεπιστημίου μας, ένα Τμήμα που, διαχρονικά, έχει αφήσει έντονα το αποτύπωμά του στη λειτουργία και στην ταυτότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου, με σπουδές που εμπίπτουν στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά που χαρακτηρίζονται από έντονη διεπιστημονικότητα και πολύπλευρη διαθεματικότητα.

Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος

Καθ. Ανδρέας Φλώρος

Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου

Είναι, ενδεχομένως, κοινότυπο να πούμε ότι το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, διανύοντας τα 35 χρόνια εκπαιδευτικής λειτουργίας στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδος, πρόσφερε πάρα πολλά και συνεχίζει να προσφέρει. Ευελπιστούμε το Τμήμα να έχει ακόμη μεγάλη πορεία, να είναι ανεξάντλητη η λειτουργία του, όπως και όλου του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου

Καθ. Αθανάσιος Ευσταθίου

Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών

Σαν Τμήμα έχουμε εξαιρετικές προοπτικές και, φυσικά, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ιστορία μας και αυτήν θέλουμε να αναδείξουμε στις εκδηλώσεις των 35 χρόνων. Όμως, πολύ περισσότερο μας ενδιαφέρουν οι προοπτικές μας, το μέλλον μας, και το μέλλον είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας.

Αναπληρωτής Καθηγητής Σωτήριος Λίβας

Αν. Καθ. Σωτήριος Λίβας

Πρόεδρος ΤΞΓΜΔ

Στα 35 αυτά έτη, το Τμήμα κατόρθωσε να αντέξει στον χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες, τις οποίες έχει κατά καιρούς κληθεί να αντιμετωπίσει, ενώ με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται μια νέα εποχή, η είσοδος σε ένα μέλλον προσανατολισμένο προς την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την προσαρμογή στα ολοένα μεταβαλλόμενα, νέα δεδομένα τόσο στον ίδιο τον κλάδο όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο. Ενθυμούμενοι το παρελθόν θα γίνουν τα επόμενα, σημαντικά βήματα προς το μέλλον.

Σπύρος Μπαλέσιας

Σπύρος Μπαλέσιας

Απόφοιτος ΤΞΓΜΔ, Πρόεδρος ΠΕΕΜΠΙΠ

Ενημέρωση: 26-10-2021

Πρόσφατα Νέα

ΤΞΓΜΔ: Webinar - Μέθοδοι αναζήτησης ορολογίας στο Διαδίκτυο
Δημοσίευση: 02-12-2021 14:42
image
Η ομάδα DfltiVoice του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει webinar με τίτλο "Μέθοδοι αναζήτησης ορολογίας στο Διαδίκτυο" και καλεσμένη την κ. Βαλεντίνη Καλφαδοπούλου, μεταφράστρια και επιμελήτρια, από την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ). Το webinar θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10/12/2021 και ώρα 16:00-17:30 μέσω της πλατφόρμας (...)
Επιστημονικός τόμος στη μνήμη του Χάρη Κατσούλη
Δημοσίευση: 27-11-2021 18:22
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Περιεχόμενα
Mέγεθος: 223.06 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ ο επιστημονικός τόμος αφιερωμένος στη μνήμη του Καθηγητή του ΤΞΓΜΔ Χάρη Κατσούλη.
ΤΞΓΜΔ: Διαδικτυακό Translating Europe Workshop «Μετάφραση και συμπεριληπτική γλώσσα στα ελληνικά»
Δημοσίευση: 24-11-2021 17:11
image
Το ΤΞΓΜΔ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνουν Translating Europe Workshop για τη χρήση της συμπεριληπτικής γλώσσας στα ελληνικά.
<
Δεκέμβριος 2021
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Τρίτη 07-12-2021
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα