Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Επέτειος 35 Χρόνων
Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας
Αρχική

1986-2021: 35 χρόνιαΤμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας - Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) ιδρύθηκε το 1986, ως συνεχιστής του Κέντρου Μετάφρασης και Διερμηνείας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1977 με στόχο την εκπαίδευση των Μεταφραστών και Διερμηνέων που θα στελέχωναν την Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ).

Στο ΤΞΓΜΔ λειτουργούν, σήμερα, 2 κατευθύνσεις (Μετάφρασης και Διερμηνείας), με 4 γλώσσες εργασίας (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά), ενώ διδάσκονται και Τουρκικά και Ιταλικά. Η κατάρτιση των φοιτητών και φοιτητριών περιλαμβάνει εκτός από μαθήματα μετάφρασης και διερμηνείας, μαθήματα Διεθνούς Δικαίου, Διεθνών Σχέσεων, Οικονομίας, Λογοτεχνίας, Διαπολιτισμικότητας και Πολιτικού Λόγου.

Στην πορεία της λειτουργίας του, το ΤΞΓΜΔ ανέπτυξε σχέσεις με διεθνείς εταιρείες (SDL Technologies, Memsource κ.λπ.), φορείς και ινστιτούτα (PETRA-E, Grup PACTE, TAUS, GALA), ενώ συμμετέχει σε μεγάλο ποσοστό σε προγράμματα κινητικότητας (Erasmus, Erasmus+).

Ως το μοναδικό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ελλάδα, το ΤΞΓΜΔ είναι υπερήφανο για τους αποφοίτους του και την επαγγελματική τους καταξίωση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, στον δημόσιο τομέα, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς και Πανεπιστήμια. Αξιοσημείωτο είναι ότι με Προεδρικό Διάταγμα οι πτυχιούχοι του ΤΞΓΜΔ έχουν ως εξειδικευμένοι επιστήμονες αποκλειστικά δικαιώματα παροχής υπηρεσιών μετάφρασης και διερμηνείας.

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας κλείνει φέτος 35 χρόνια λειτουργίας και όλοι μαζί, φοιτητές και καθηγητές, το γιορτάζουμε με μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021.

Το ΤΞΓΜΔ σημαίνει πολλά, κάτι διαφορετικό για όλους κι όλες... Χρόνια μας πολλά!

Πλάνα, μοντάζ:
Μαρία Γεωργίου (DfltiVoice)
Πλάνα drone:
Μαρίνος Παυλίδης (ΤΤΗΕ)
Ηχητική επένδυση:
Απόστολος Λουφόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΤΗΕ), Κατερίνα Βελέντζα (Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, ΤΤΗΕ)
Στο βίντεο συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΞΓΜΔ.

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τμήματα του Πανεπιστημίου μας, ένα Τμήμα που, διαχρονικά, έχει αφήσει έντονα το αποτύπωμά του στη λειτουργία και στην ταυτότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου, με σπουδές που εμπίπτουν στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά που χαρακτηρίζονται από έντονη διεπιστημονικότητα και πολύπλευρη διαθεματικότητα.

Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος

Καθ. Ανδρέας Φλώρος

Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου

Είναι, ενδεχομένως, κοινότυπο να πούμε ότι το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, διανύοντας τα 35 χρόνια εκπαιδευτικής λειτουργίας στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδος, πρόσφερε πάρα πολλά και συνεχίζει να προσφέρει. Ευελπιστούμε το Τμήμα να έχει ακόμη μεγάλη πορεία, να είναι ανεξάντλητη η λειτουργία του, όπως και όλου του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου

Καθ. Αθανάσιος Ευσταθίου

Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών

Σαν Τμήμα έχουμε εξαιρετικές προοπτικές και, φυσικά, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ιστορία μας και αυτήν θέλουμε να αναδείξουμε στις εκδηλώσεις των 35 χρόνων. Όμως, πολύ περισσότερο μας ενδιαφέρουν οι προοπτικές μας, το μέλλον μας, και το μέλλον είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας.

Αναπληρωτής Καθηγητής Σωτήριος Λίβας

Αν. Καθ. Σωτήριος Λίβας

Πρόεδρος ΤΞΓΜΔ

Στα 35 αυτά έτη, το Τμήμα κατόρθωσε να αντέξει στον χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες, τις οποίες έχει κατά καιρούς κληθεί να αντιμετωπίσει, ενώ με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται μια νέα εποχή, η είσοδος σε ένα μέλλον προσανατολισμένο προς την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την προσαρμογή στα ολοένα μεταβαλλόμενα, νέα δεδομένα τόσο στον ίδιο τον κλάδο όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο. Ενθυμούμενοι το παρελθόν θα γίνουν τα επόμενα, σημαντικά βήματα προς το μέλλον.

Σπύρος Μπαλέσιας

Σπύρος Μπαλέσιας

Απόφοιτος ΤΞΓΜΔ, Πρόεδρος ΠΕΕΜΠΙΠ

Πρόσφατα Νέα

Οι περιβαλλοντικές δράσεις του ΙΠ στην εφημερίδα «Ενημέρωση»
Δημοσίευση: 19-05-2022 15:02
image
Στο σημερινό έντυπο της εφημερίδας Ενημέρωση, γίνεται αφιέρωμα - ανασκόπηση των δράσεων που έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2022.
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022: Ανασκόπηση webinar για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράσης "Φροντίζουμε τις παραλίες μας"
Δημοσίευση: 18-05-2022 18:06
image
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2022 και με στόχο την ευαισθητοποίηση, όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας των Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργάνωσε τη δράση "Φροντίζουμε τις παραλίες μας" (12-15 Μαΐου), αλλά και webinar για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Συμμετοχή διερμηνέων του ΤΞΓΜΔ στο fvw workshop 2022
Δημοσίευση: 12-05-2022 17:49
image
Ολοκληρώθηκε το fvw workshop 2022 για τα Ιόνια Νησιά, μια κορυφαία δράση για την ενδυνάμωση της γερμανικής τουριστικής αγοράς, την οποία υποστήριξε με μεγάλη χαρά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέσω του ΤΤΗΕ και του ΤΞΓΜΔ. Φοιτήτριες της κατεύθυνσης διερμηνείας παρείχαν υπηρεσίες διερμηνείας συνεδρίων.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημέρα Καριέρας του ΤΞΓΜΔ
Δημοσίευση: 12-05-2022 11:37
image
H Ημέρα Καριέρας του ΤΞΓΜΔ, την οποία χαιρέτισε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κα Χριστίνα Μπάνου, και ο Πρόεδρος του ΤΞΓΜΔ, κος Σωτήρης Λίβας, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 11/05, με τη συμμετοχή 22 εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλών φοιτητών/φοιτητριών και αποφοίτων.
Career Paths in Localization by Welocalize
Δημοσίευση: 11-05-2022 15:58
image
Την Πέμπτη, 12/05, και ώρα 11:00-13:00 διοργανώνεται διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Career Paths in Localization by Welocalize», στην οποία θα γνωρίσουμε καλύτερα τις προοπτικές στον κλάδο του localization, που δεν περιορίζονται μόνο στους Linguists και τους Project Managers.
Webinar: Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα
Δημοσίευση: 09-05-2022 15:29
image
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 05/06, η Επιτροπή Περιβαλλοντικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Tμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, η φοιτητική ομάδα DfltiVoice και η περιβαλλοντική ομάδα Fridays for Future, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, διοργανώνουν webinar με τίτλο «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα», το οποίο θα γίνει την Κυριακή 15/05 και ώρα 18:00 - 19:30.
Παράταση προθεσμίας υποβολής φωτογραφιών: Έκθεση Φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Δημοσίευση: 06-05-2022 19:58
image
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 05 Ιουνίου, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Nurture Nature: Μόνο μία Γη» και καλεί όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετάσχει.
ΤΞΓΜΔ: Oι διερμηνείς μας στις καμπίνες της Ιονίου Ακαδημίας
Δημοσίευση: 05-05-2022 09:47
image
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διερμηνείας του ΤΞΓΜΔ, στο πλαίσιο συνεργασίας με τη φοιτητική ομάδα του Τμήματος DfltiVoice, στηρίζουν το TEDxIonianUniversity παρέχοντας υπηρεσίες διερμηνείας συνεδρίων από και προς τα Αγγλικά.
Συμμετοχή του ΤΞΓΜΔ στο πρόγραμμα ReTrans του Erasmus+
Δημοσίευση: 04-05-2022 21:15
image
Η Κατεύθυνση Διερμηνείας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου συμμετέχει στο πρόγραμμα ReTrans (Working with Interpreters in Refugee Transit Zones: Capacity building and awareness-raising for higher education contexts), το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Translation and Interpreting in Crisis Settings
Δημοσίευση: 04-05-2022 20:51
image
Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) διοργανώνει στις 09 Μαΐου κι ώρα 16:30 - 20:00 εκδήλωση με τίτλο «Translation and Interpreting in Crisis Settings».
Διάλεξη του κ. Γ. Κεντρωτή, Εργαστήριο Γ.Ι.Π.Ε. του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 03-05-2022 21:34
image
Το Εργαστήριο «Γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμός του Επτανησιακού Χώρου» σάς προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Γιώργου Κεντρωτή, Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα «Η μετάφραση του ποιητικού λόγου».
Εισαγωγή στα πορτογαλικά της Βραζιλίας: μια πολιτισμική προσέγγιση (webinar)
Δημοσίευση: 03-05-2022 15:27
image
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας στις 05/05, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας και η φοιτητική ομάδα DfltiVoice διοργανώνουν, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, webinar με τίτλο «Εισαγωγή στα πορτογαλικά της Βραζιλίας: μια πολιτισμική προσέγγιση», το οποίο θα γίνει την Τρίτη 10/05 και ώρα 11:00-13:00.
ΤΞΓΜΔ: Ημέρα Καριέρας 2022
Δημοσίευση: 03-05-2022 11:07
image
Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) διοργανώνει στις 11 Μαΐου «Ημέρα Καριέρας», και υποδέχεται 20 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μετάφρασης, της διερμηνείας και των γλωσσικών υπηρεσιών, οι οποίες θα αναδείξουν επαγγελματικές ευκαιρίες και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης.
Μάιος 2022
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Κυριακή 22-05-2022
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας