Γενική Γλωσσολογία και Μετάφραση Ι
Διδάσκων/ουσα: Τσίγκου Μαρία
Κωδικός Μαθήματος: YK-5100
Κωδικός Gram-Web: ΓΛ1001-1
Κατηγορία Μαθήματος: Ειδικού Υποβάθρου - Κορμού
Τύπος Μαθήματος: Υποχρεωτικό
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Εξάμηνο: Ε΄
ECTS: 2
Σύνολο Ωρών: 2
Erasmus: Διαθέσιμο (στα Αγγλικά)
Στο μάθημα επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση των σχέσεων μεταξύ Γλωσσολογίας και Μετάφρασης μέσα από την ανάλυση εννοιών που καταδεικνύουν τη συμβολή της μιας στη μελέτη της άλλης. Αναπτύσσονται διεξοδικώς θέματα όπως: τι είναι γλώσσα, σε τι διαφέρει η ανθρώπινη γλώσσα από τους τρόπους επικοινωνίας των άλλων όντων, οι γλώσσες και η εξωγλωσσική πραγματικότητα, η ποικιλία των γλωσσών και η επίτευξη της επικοινωνίας, οι χρήσεις και το υλικό της γλώσσας, η διπλή άρθρωση της γλώσσας, η οικονομία της γλώσσας κά. Αναλύονται, επίσης, οι σχέσεις μεταξύ γλώσσας και σημασίας, ο σημειακός χαρακτήρας της γλώσσας, η υφή και οι ιδιότητες του γλωσσικού σημείου, η έννοια του γλωσσικού συστήματος, οι έννοιες της Συγχρονίας, της Διαχρονίας και της Δυναμικής Συγχρονίας και δίνεται έμφαση στις διαφορές που παρουσιάζουν οι Συνταγματικές και Παραδειγματικές Σχέσεις των σημασιολογικών μονάδων στις γλώσσες.
|
1η εβδομάδα: Το αντικείμενο της Γλωσσολογίας, οι επιμέρους κλάδοι της και η συμβολής της στη Μετάφραση.
Βασικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά της ανθρώπινης γλώσσας μέσω της σύγκρισής της με άλλα συστήματα επικοινωνίας.
Η γλώσσα ως ατομική και κοινωνική οντότητα: ύφος και γλωσσική ποικιλία.
Υφή και ιδιότητες του γλωσσικού σημείου.
5η εβδομάδα: Ανάλυση του σημαινομένου: αξία, πολυσημία, συνωνυμία, σημασιολογικά πεδία, υπερώνυμα και υπώνυμα. Άσκηση με παραδείγματα από διάφορες γλώσσες. Ανάλυση του σημαίνοντος: ομογραφία, ομοηχία, παρωνυμία και ψευδόφιλες λέξεις. Οι μηχανισμοί σχηματισμού σημαινόντων. Άσκηση με παραδείγματα από διάφορες γλώσσες. Η γλώσσα ως σύστημα σχέσεων. Παραδειγματικές και συνταγματικές σχέσεις. Άσκηση με παραδείγματα από διάφορες γλώσσες.
Ελάχιστες σημασιολογικές μονάδες και λέξεις ή πώς κάθε λέξη μεταφέρει συνήθως περισσότερες από μια πληροφορίες. Ανάλυση παραδειγμάτων από διάφορες γλώσσες.
Συνδυασμοί ελάχιστων σημασιολογικών μονάδων: συνάψεις, ιδιωτισμοί και ελευθερία επιλογής. Παρουσίαση συμφραστικού πίνακα και ασκήσεις εφαρμογής.
Η διαδικασία παραγωγής νοήματος και ο ρόλος της Γραμματικής. Διαφορετικοί τρόποι έκφρασης νοήματος από τις επιμέρους γλώσσες.
Η εξέλιξη της γλώσσας. Οι έννοιες της Συγχρονίας, της Διαχρονίας και της Δυναμικής Συγχρονίας μέσω παραδειγμάτων από την ελληνική.
Θεωρητικές προσεγγίσεις γραμματικής ανάλυσης. Σύγκριση και κριτική των παρουσιαζόμενων θεωριών.
|
Ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων σημείων.
Γούτσος Δ. (2012) Γλώσσα: κείμενο, ποικιλία, σύστημα. Αθήνα: Κριτική.
Μπαμπινιώτης Γ. (1980) Θεωρητική Γλωσσολογία Αθήνα: Ιδιωτική έκδοση.
Τσίγκου Μ. (2010) «Σύντομη εισαγωγή στις σχέσεις γλωσσολογίας και μετάφρασης (με παραδείγματα από το ζεύγος Γαλλικής-Ελληνικής)» in Dictio 3, Επιστημονική Επετηρίδα – Υearbook 2008-2009. Κέρκυρα: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας. 225-250.
Mounin G. (2003) Κλειδιά για τη γλωσσολογία. Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
To μάθημα είναι δίωρο και γίνεται με τη μορφή διάλεξης με διαλεκτική μέθοδο αλλά και με τη βοήθεια PowerPoint και διαδικτυακού υλικού. Σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνεται άσκηση εμπέδωσης των θεωρητικών γνώσεων από τους φοιτητές με επιλεγμένα παραδείγματα από διάφορες γλώσσες. Η άσκηση εμπέδωσης θεωρείται βασικό μέρος της μεθόδου εκμάθησης.
Στο μάθημα γίνεται χρήση των ΤΠΕ τόσο κατά την εβδομαδιαία παρουσίαση από τη διδάσκουσα όσο και κατά την εκπόνηση των εργασιών από τους φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα, ζητείται από τους φοιτητές να αξιοποιήσουν ελεύθερα λογισμικά επεξεργασίας σωμάτων μεγάλων κειμένων όπως το AntConc.
Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου με κριτήριο τη συμμετοχή τους στη διδακτική διαδικασία και την ανταπόκρισή τους στην επεξεργασία των ασκήσεων. Η τελική αξιολόγηση και βαθμολόγηση γίνεται με γραπτές/προφορικές εξετάσεις.
Επιστροφή
Προπτυχιακό
Γραμματεία
Κτίριο «Γαληνός» (1ος όροφος)
49132 Κέρκυρα
26610 87202
dflti@ionio.gr
Εξυπηρέτηση κοινού-φοιτητών:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 11:00-13:00
Τρίτη, Πέμπτη: 11:00-13:00 (Erasmus+)