Δραστηριότητες Κατεύθυνσης Μετάφρασης

Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

 • Στις 11 Φεβρουαρίου 2020 το Π.Μ.Σ. «Πολιτική, Γλώσσα και Διαπολιτισμική Επικοινωνία» εγκαινίασε τον κύκλο διαλέξεων «Studium Generale» με την ομιλία του Κυριάκου Κωλέση (Δ/ντη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές Κέρκυρας) που είχε τον τίτλο «Η Γλώσσα της Φυλακής». Για περισσότερα: http://dflti.ionio.gr/polico/2020/02/13/4675/
 • Eκδόθηκε από τον οίκο Παπαζήση και στη σειρά Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική το βιβλίο των συναδέλφων Μαρίας Τσίγκου, Επίκουρου Καθηγήτριας και Σωτήρη Λίβα, Αναπληρωτή Καθηγητή με τίτλο: "Η προστασία των γλωσσικών μειονοτήτων στην Ευρώπη" όπου επιχειρείται να εξεταστεί σε βάθος το πλαίσιο προστασίας των γλωσσών των μειονοτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη του σήμερα. Για περισσότερα: http://www.papazissi.gr/product/prostasia-ton-glossikon-meionotiton-stin-eyropi/


Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

 • Eκδόθηκε από τον οίκο Bloomsbury και στη σειρά Arden Early Modern Drama Guides, o τόμος Troilus and Cressida: A Critical Reader (2019) με οκτώ μελέτες για το συγκεκριμένο έργο, ανάμεσά τους και το κεφάλαιο γραμμένο από τον Πασχάλη Νικολάου, Επίκουρο Καθηγητή του ΤΞΓΜΔ, με τίτλο: “Scenes of Repossession: Greek Translations and Performances of Troilus and Cressida” όπου εξετάζονται οι μεταφράσεις και παραστασιακή ιστορία του Τρωϊλος και Χρυσηίδα στον ελληνικό χώρο. Για περισσότερα: https://www.bloomsbury.com/uk/troilus-and-cressida-a-critical-reader-9781350014190/
 • Την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, κος Mikaël Hautchamp, απένειμε στον Καθηγητή κ. Δημήτρη Φίλια το παράσημο του Ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

 • Στις 25 Μαΐου 2018, η Καθηγήτρια κα Αναστασία Παριανού, κατόπιν πρόσκλησής της από το Østfold University College της Νορβηγίας, έδωσε ομιλία με θέμα "The everlasting crisis in Greece - and how teachers and students experience it at the University of Corfu".
 • Η Καθηγήτρια κα Αναστασία Παριανού διηύθυνε, σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Sigmund Kvam από το Østfold University College της Νορβηγίας και στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+, σεμινάριο με τίτλο „Textanalyse und Translation” (Ανάλυση κειμένου και Μετάφραση), οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν από 23 έως 27 Απριλίου 2018 με τη συμμετοχή γερμανόφωνων φοιτητών του Τμήματος. Οι φοιτητές που συμμετείχαν επιτυχώς έλαβαν 10 μονάδες ECTS από το Østfold University College.
 • Στο πρώτο τεύχος (Απριλίου 2018) του περιοδικού International Linguistics Research δημοσιεύθηκε άρθρο της Δέσποινας Πάνου, μεταδιδακτορικής φοιτήτριας στο Τμήμα μας, με τίτλο "Norms Governing the Dialect Translation of Charles Dickens' Great Expectations: An English-Greek perspective". Το θέμα της μεταδιδακτορικής της έρευνας είναι η μετάφραση των κύριων ονομάτων στα βιβλία του Χάρι Πότερ της Τζόαν K. Ρόουλινγκ και οι Επιβλέποντες Καθηγητές είναι  οι: κα Αναστασία Παριανού, κ. Παναγιώτης Κελάνδριας και κ. Γιώργος Κεντρωτής. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο της στο ResearchGate και στο Academia.
 • Στις 5 Μαρτίου 2018, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Σωτήρης Λίβας μίλησε μαζί με την κα. Βιργινία Κατσιμπίρη και την κα. Δήμητρα Σταφυλιά με θέμα την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την Πρακτική Άσκηση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
 • Τον Μάρτιο 2018 εκδόθηκε, από τις Εκδόσεις Delatour-France, το βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Νίκου Παπαδημητρίου “Modernité, l’Identité Européenne dans le Monde Contemporain(«Νεωτερικότητα: η ευρωπαϊκή ταυτότητα στον σύγχρονο κόσμο»).
 • Η Καθηγήτρια κα Αναστασία Παριανού συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα Forskergruppen Tekst-i-Kontekst και στην έκδοση του συλλογικού τόμου Sigmund Kvam, Ilaria Meloni, Anastasia Parianou, Jürgen F. Schopp & Kåre Solfjeld (επιμ.) Spielräume der Translation. Dolmetschen und Übersetzen in Theorie und Praxis (Waxmann, Münster, Φεβρουάριος 2018) γράφοντας όχι μόνο την Εισαγωγή (σσ. 9-15) αλλά και άρθρο με τίτλο "Technische Ikonotexte und Translation. Zum Mit- und Ineinander von Text und Bild in Instruktionstexten" (σσ. 211-242). Τον Μάιο του ίδιου χρόνου προσκλήθηκε από το Østfold University College της Νορβηγίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της αυτής.
 • Τον Φεβρουάριο 2018 εκδόθηκε το βιβλίο «Παιδί και Πληροφορία» (Εκδόσεις Οσελότος) με εκδότρια την κα. Μαρία Μπότη στο οποίο ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Σωτήρης Λίβας μετείχε με το άρθρο του «Παιδί και Πληροφορία στο διεθνές δίκαιο».
 • Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε η μονογραφία του Λέκτορα κ. Πασχάλη Νικολάου, με τίτλο “The Return of Pytheas: Scenes from British and Greek Poetry in Dialogue” (Μπρίστολ: Shearsman), η οποία εξετάζει συνομιλίες Ελλήνων και Βρετανών ποιητών όπως Κ.Π. Καβάφη, Νάσου Βαγενά, Don Parerson, Alice Oswald, Christopher Logue, Ted Hughes κ.ά.
 • Το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου 2017, η Καθηγήτρια κα Αναστασία Παριανού παρέδωσε, κατόπιν πρόσκλησής της από το Πανεπιστήμιο του Innsbruck, κύκλο μαθημάτων με θέμα την τεχνική μετάφραση: „Τechnische Ikonotexte und Translation. Zum Mit- und Ineinander von Text und Bild in Instruktionstexten” και „Τechnische Texte und Bilder kulturell verstehen“.
 • τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου 2017, ο Λέκτορας κ. Olaf-Immanuel Seel συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Intersemiotic Translation, Adaptation, Transposition: Saying almost the Same Thing?” που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο τίτλος της ανακοίνωσής του ήταν “How Far Can Translation Studies Go? Exploring the Potentials and Limitations of Skopos Theory as a Conceptual Framework for Intersemiotic Action”.
 • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Σωτήρης Λίβας έδωσε στις 3 Νοεμβρίου 2017 ομιλία με θέμα το διεθνές και ελληνικό δίκαιο του ανταγωνισμού σε ημερίδα εκπαίδευσης δικαστών στο Πανεπιστήμιο της Insumbria στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας είναι η Λέκτορας Καθηγήτρια κα Βιλελμίνη Σωσώνη.
 • Στις 24 Οκτωβρίου 2017, η Λέκτορας κα Βιλελμίνη Σωσώνη και ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Σωτήρης Λίβας έδωσαν ομιλία στο πανεπιστήμιο UNINT (Ρώμη) με θέμα “The case of Greek Eurolect” στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος EUROLECT.
 • Τον Σεπτέμβριο 2017, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νίκος Παπαδημητρίου έδωσε διαλέξεις στο Μονπελιέ, με θέμα την κοινή έκθεση στο μουσείο Fabre των Bacon και Nauman και με τίτλο: “Le beau et la mort, un duel éternel” (Η ομορφιά και ο θάνατος: μια αέναη σύγκρουση).
 • Τον Σεπτέμβριο του 2017 εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Παπαζήση δύο μονογραφίες του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Σωτήρη Λίβα: «Όψεις Μέσης Ανατολής» και «Όψεις Τουρκίας».

Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017

 • Το τριήμερο 27-29 Ιουνίου 2017, ο Λέκτορας κ. Olaf-Immanuel Seel έδωσε ομιλία του Πανεπιστήμιο Paderborn με θέμα “Das Griechenlandbild zwischen Apotheose und Ernüchterung: Ein kultureller und linguistischer Streifzug durch die Literatur der deutschen Griechenlandreisenden 1900-1950“ (Η εικόνα της Ελλάδας ανάμεσα στην αποθέωση και την απομυθοποίηση: Μια συνοπτική πολιτισμική και γλωσσολογική επιθεώρηση μέσω της λογοτεχνίας των Γερμανών ταξιδιωτών στον Ελλαδικό χώρο, 1900-1950).
 • Ο Λέκτορας κ. Olaf-Immanuel Seel συμμετείχε το τριήμερο 25-27 Μαΐου 2017 στην 6η Συνάντηση Εργασίας Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων, στο Α.Π.Θ. με ανακοίνωση με τίτλο «Μετάφραση και ελληνική κοινωνία 2017: ένα ερωτηματολόγιο».
 • Η Φωτεινή Καρλάφτη-Μουρατίδη συμμετείχε με ανακοίνωση στο 3o Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, με θέμα «Ιστορία της εργασίας: παραγωγή, αγορές, σχέσεις, πολιτικές (τέλος Μεσαίωνα-αρχές 21ου αι.)», το τριήμερο 24-27 Μαΐου 2017. Το θέμα της ανακοίνωσής της ήταν: «Δικαιοπραξίες εργασιακών σχέσεων στην Κέρκυρα (16 ος -17 ος αι.)». Το πλήρες κείμενο της εισήγησης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.
 • Η Καθηγήτρια κ. Αναστασία Παριανού διηύθυνε σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Sigmund Kvam από το Østfold University College της Νορβηγίας σεμινάριο με τίτλο Textanalyse und Translation (Ανάλυση κειμένου και Μετάφραση), οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν στο ΤΞΓΜΔ από 3 έως 6 Απριλίου 2017 με τη συμμετοχή γερμανόφωνων φοιτητών του τμήματος. Το σεμινάριο διεξήχθη στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+. Οι φοιτητές που συμμετείχαν επιτυχώς έλαβαν 10 μονάδες ECTS από το Østfold University College.
 • Στις 31 Μαΐου 2017 έγινε παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αναπληρωτή Καθηγητή Νίκου Παπαδημητρίου "Ένα μετανεωτερικό Requiem – Θέματα ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, τέχνης και πολιτικής στον 21ο αιώνα" (Αθήνα, Gutenberg) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρύτανης του Ι.Π. Ιωσήφ Παπαδάτος καθώς και ο ιατρός – λογοτέχνης Νάσος Μαρτίνος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Τοπική Επιτροπή Κέρκυρας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
 • Στις 20 Μαΐου 2017 τιμήθηκε ο Καθηγητής Γιώργος Κεντρωτής με το πρώτο βραβείο του Α΄ Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης "Γιώργος Σεφέρης" για το ποίημά του "Παρατηρήσεις και σχολιασμοί του Διονυσίου Σολωμού εκεί που μετέφραζε το Τεμάχιο του Μεταστασίου". Η τελετή απονομής του βραβείου έλαβε χώρα στο Παλέρμο, στη Sala delle Capriate του Palazzo Steri, Piazza Marina. Δύο ημέρες αργότερα, στις 22 Μαΐου 2017 ο Γιώργος Κεντρωτής έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμου με θέμα: "Dionisio Solomòs, traduttore europeo" (Ο Διονύσιος Σολωμός, Eυρωπαίος μεταφραστής).
 • Τον Μάιο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γρηγόρη το θεατρικό έργο "Εχθροί εξ’ αίματος" του Αρκά σε γαλλική μετάφραση του Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτριου Φίλια, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της νέας εκδοτικής σειράς με τίτλο "Νεοελληνική Λογοτεχνία σε Μετάφραση" που εγκαινιάστηκε με το συγκεκριμένο έργο.
 • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Παριανού δημοσίευσε εργασία με τίτλο "Risikokommunikation und Translation leicht gemacht – oder: von der Pythia zur Risikoempathie" στον συλλογικό τόμο των M. Calderón Tichy, R. Heuberger & E. Chamson (επιμ.) (2017), Gesundheit & Sprache / Health & Language, στη σειρά InnTrans. Innsbrucker Beiträge zu Sprache, Kultur und Translation. New York; Frankfurt am Main: Peter Lang.
 • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Κελάνδριας και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Παριανού συμμετείχαν στις εργασίες της ερευνητικής ομάδας PACTE (Procés d'Adquisició de la Competència Traductora i Avaluació) που διεξήχθησαν στις 16 Μαρτίου 2017 στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UAB) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CEFR (Common European Framework of Reference for Languages: learning, teaching, assessment).
 • Ο Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Καρράς έδωσε ανοιχτή διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (έπειτα από πρόσκληση) με θέμα "Developing Intercultural Communication Skills in Business and Management" (5 Δεκεμβρίου 2016).
 • Ο Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Καρράς έδωσε σειρά διαλέξεων με θέμα «Διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στη διδακτική της αγγλικής γλώσσας» στα πλαίσια κινητικότητας Erasmus+ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Αγγλικών Σπουδών). Οι διαλέξεις δόθηκαν στο Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (8-11 Νοεμβρίου 2016).
 • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Παριανού, σε συνεργασία με το Østfold University College, διοργάνωσε διεθνές συνέδριο με θέμα Spielräume der Übersetzung, (Περιθώρια της Μετάφρασης) στη Ρώμη, 21–27 Οκτωβρίου 2016, στο οποίο συμμετείχε με ανακοίνωση.
 • Οι Επίκουροι Καθηγητές Μαρία Τσίγκου και Σωτήριος Λίβας συμμετείχαν στο 38ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουργικής Γλωσσολογίας που διεξήχθη στο Université de La Rochelle (Γαλλία), 17-21 Οκτωβρίου 2016, με ανακοίνωση με θέμα "La Charte Européenne pour les langues régionales et minoritaires d’un point de vue linguistique et juridique" (Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες από γλωσσολογική και νομική άποψη).
 • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Παριανού συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MUST (Multilingual Student Translation corpus) που ξεκίνησε το 2016 υπό την εποπτεία του Centre for English Corpus Linguistics του Πανεπιστημίου της Louvain (Βέλγιο).
 • Τον Σεπτέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Waxmann ο διεθνής συλλογικός τόμος Language and Nation Crossroads and Connections, τον οποίο επιμελήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Αναστασία Παριανού σε συνεργασία με τους Guri Ellen Barstad, Arnstein Hjelde, Sigmund Kvam και John Todd και στον οποίο συμμετέχει με άρθρο με τίτλο "Nation, Translation und kleine Sprachen" («Έθνος, μετάφραση και μικρές γλώσσες»).
 • Τον Σεπτέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή Παναγιώτη Κελάνδρια με τίτλο Λειτουργική Διδακτική της Μετάφρασης από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ.
 • Τον Σεπτέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αναστασίας Παριανού με τίτλο Risikokommunikation und Übersetzen – Das Beispiel der Instruktionstexte (Επικοινωνία Ρίσκου και Μετάφραση – Η περίπτωση των (εσώκλειστων) οδηγιών χρήσης) από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ.
 • Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Καρράς δημοσίευσε εργασία με τίτλο "A Genre Analysis of Luxury Hotel Brochures" στον συλλογικό τόμο των M, Grygiel and M. Rzepecka (Eds.), Specialist Communication in Education, Translation and Linguistics. Rzeszów, Wydawnistwo UR.

Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016

 • Στις 6 Ιουνίου 2016 τιμήθηκε ο Καθηγητής του ΤΞΓΜΔ Γιώργος Κεντρωτής με το βραβείο μεταφρασμένης ποίησης "Άρης Αλεξάνδρου" για τη μετάφραση του βιβλίου τού Bertolt Brecht "Η βαβυλωνιακή σύγχυση των λέξεων" (Αθήνα: Gutenberg, 2014).
 • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Παριανού συμμετείχε με ανακοίνωση με τίτλο "Rechtsphraseologismen und Translation oder Wie bringt man die doppelte Verschachtelung unter einen Hut?" (Φρασεολογισμοί της νομικής γλώσσας και μετάφραση – πως μπορούν να συνυπάρξουν;) στο Διεθνές Συνέδριο TransLaw 2016. Translation and Interpreting as a Means of Guaranteeing Equality under Law που διεξήχθη στο University of Tampere, στη Φινλανδία, 2–3 Μαΐου 2016.
 • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Κελάνδριας και η Λέκτορας Βιλελμίνη Σωσώνη εκπροσώπησαν το ΤΞΓΜΔ στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το "Στέκι της Μετάφρασης" στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 12-15 Μαΐου 2016, οργανώνοντας Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο "Εκπαιδεύοντας μεταφραστές: εμπειρίες και μαρτυρίες".
 • Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λοράνδου (Κέρκυρα) η μετάφραση του έργου του Jimmy Jamar, ανωτάτου στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "Επιστολές στον Λόρδο Βύρωνα. Σκέψεις για την Ελλάδα του χθες, του σήμερα, του αύριο", η οποία εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μιχάλη Πολίτη.
 • Ο συλλογικός τόμος "Citizenship in Transition – New Perspectives on Transnational Migration from the Middle East to Europe" (εκδ.: Αnnemarie Profanter και Francis Owtram) στον οποίο συμμετείχε ο Επίκουρος Καθηγητής Σωτήριος Λίβας με το 6ο κεφάλαιο: 'Xenophobia, Alienation, Heterotopias and Cultural Limits: Fictional Boundaries of the Athens Pakistani and Afghani Communities', έγινε βιβλίο του μήνα του εκδοτικού οίκου Cambridge Scholars για τον Οκτώβριο 2015. Το βιβλίο εμφανίστηκε ως προτεινόμενο στο blog του London School of Economics.
 • Δημοσιεύθηκαν τρία ποιήματα του Λέκτορα Πασχάλη Νικολάου στο τουρκικό περιοδικό για την ποίηση Şiirden (Ιούλιος-Αύγουστος 2013, τεύχος 18, σελ. 46, www.siirden.net/dergi/2013/18).
 • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Παριανού συμμετέχει στο VISTAC – Science and Technology Visuals in Translation το οποίο διοργανώνεται από το New Mexico Institute of Mining and Technology (NMT) (για περισσότερα: http://act.nmt.edu/humanizingtechnology/cluster-i/visualizing-science-and-technology-across-cultures-vistac/vistac-science-and-technology-visuals-in-translation/ και http://act.nmt.edu/humanizingtechnology/cluster-i/researchers/).
 • Η Λέκτορας Βιλελμίνη Σοσώνη αποτέλεσε το ένα από τα τρία μέλη της ομάδας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (σ.σ. τα άλλα δύο είναι η Λέκτορας Κ. Κερμανίδου και ο Επίκουρος Καθηγητής Δ. Τσουμάκος αμφότεροι από το Τμήμα Πληροφορικής) που κατόρθωσε, μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, να λάβει χρηματοδότηση για πρόταση που υπέβαλαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Horizon2020. Από τον συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ που διαθέτει το εν λόγω Πρόγραμμα, τα 400.000 ευρώ θα έρθουν στο Ιόνιο Παν/μιο και στα δύο Τμήματα. Ο τίτλος της πρότασης που υπέβαλε η ομάδα αφορά τη μηχανική μετάφραση στο περιεχόμενο των Massive Open Online Courses σε πάνω από 10 ευρωπαϊκές και BRIC γλώσσες.
 • Το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου 2014 προσφέρθηκαν από το ΤΞΓΜΔ μαθήματα φιλανδικής γλώσσας, συνολικής διάρκειας 10 ωρών, τα οποία πραγματοποίησε αμισθί η κ. Μαρία Μαρτζούκου, φιλόλογος και μεταφράστρια φιλανδικής λογοτεχνίας.