Δείτε τα νέα του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) για τις σπουδές, τις εκδηλώσεις, τις προκηρύξεις και τον κορωνοϊό (COVID-19).

Εργαστήρια διαπολιτισμικής επικοινωνίας στα δημοτικά σχολεία Κρεμαστής από το Κέντρο Γλώσσας και Πολιτικής του ΤΞΓΜΔ

ShareThis
Δημοσίευση: 04-03-2024 14:21 | Προβολές: 523
image

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας στις 21 Φεβρουαρίου κάθε έτους, το Κέντρο Γλώσσας και Πολιτικής του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποίησε δράσεις και ημερίδες σε σχολεία της Ελλάδας ώστε να έρθουν σε επαφή οι μαθητές και οι μαθήτριες με την αξία της διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

Το διάστημα 21-23 Φεβρουαρίου, ο Χρήστος Γιαννούτσος, Υποψήφιος Διδάκτωρ του ΤΞΓΜΔ, πραγματοποίησε εργαστήρια διαπολιτισμικής επικοινωνίας σε συνεργασία με τις/τους εκπαιδευτικούς του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης.

Ακολουθούν τα δελτία τύπου των σχολείων.

Δελτίο τύπου 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, που καθιερώθηκε από την UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Ε’ και Στ΄, στο πλαίσιο του μαθήματος των γαλλικών, συμμετείχαν σε ένα  Εργαστήρι διαπολιτισμικής επικοινωνίας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρήστου Γιαννούτσου, υποψήφιου Διδάκτορα στο Κέντρο Γλώσσας και Πολιτικής, του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σκοπός  του εργαστηρίου ήταν να αναδειχθεί η αξία
της μητρικής γλώσσας και να προωθηθεί  η γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία και η πολυγλωσσία.

Τα παιδιά παρακολούθησαν αποσπάσματα από την ταινία Σρεκ 2 στα γαλλικά και ελληνικά και μέσα από ερωτήσεις και παιχνίδια, συνειδητοποίησαν την αξία της μητρικής γλώσσας, η οποία δεν είναι μόνο ένα εργαλείο επικοινωνίας αλλά μεταφέρει και την κουλτούρα και τον πολιτισμό μιας χώρας!

Η πολύγλωσση εκπαίδευση όχι μόνο προωθεί τις κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, αλλά λειτουργεί  και συμπεριληπτικά για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες, όποια και αν είναι η μητρική τους γλώσσα, ώστε να μπορούν να  συμμετέχουν στη διαδικασία της μάθησης!

Δελτίο τύπου 2 ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν ένα εργαστήριο σε συνεργασία με τον κ. Γιαννούτσο Χρήστο, υποψήφιο Διδάκτωρ στο Κέντρο Γλώσσας και Πολιτικής, τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την καθηγήτρια Αγγλικών, κα Χουρδάκη Παρασκευή. Οι μαθητές μαθαίνουν τις επίσημες γλώσσες της ευρωπαϊκής ένωσης και καλούνται να αποδώσουν διαλόγους από απόσπασμα της ταινίας “Σρεκ 2” στη μητρική τους γλώσσα ενισχύοντας τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. “Άραγε, πόσοι μαθητές ψήφισαν τη
σωστή απόδοση των ελληνικών από το αγγλικό απόσπασμα και ποιοι μαθητές μας έδωσαν αποδόσεις στις δικές τους μητρικές γλώσσες; Μια ξένη γλώσσα κατακτάται μόνο από στείρα αποστήθιση με λίστα λέξεων ή είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία και εμπλέκονται πολλοί παράγοντες; Ένα είναι σίγουρο οι μαθητές μας έμαθαν, γέλασαν και έγιναν για λίγο μικροί μεταφραστές εν δράσει.”

Ευχαριστούμε τον κο Γιαννούτσο Χρήστο, για την επίσκεψη στο σχολείο μας καθώς και την κα Χουρδάκη Παρασκευή για την ωραία δράση που ετοίμασαν την ημέρα αυτή.

Το Κέντρο Γλώσσας και Πολιτικής του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου ευχαριστεί θερμά για ακόμη μια φορά τις διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων Κρεμαστής για την ακόμη μια φορά άψογη συνεργασία τους μαζί μας!

 


Επιστροφή

Ενημέρωση


ESDP

Γραμματεία

Πλατεία Χρ. Τσιριγώτη
Κτίριο «Γαληνός» (1ος όροφος)
49132 Κέρκυρα

26610 87202
dflti@ionio.gr

Εξυπηρέτηση κοινού-φοιτητών:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 11:00-13:00
Τρίτη, Πέμπτη: 11:00-13:00 (Erasmus+)

Πλατφόρμα eClass Ηλεκτρονική Γραμματεία Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Διαχείριση συγγραμμάτων Κόμβος Πρακτικής Άσκησης Βιβλιοθήκη
35-years
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Σάββατο 27-04-2024
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας