Δείτε τα νέα του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) για τις σπουδές, τις εκδηλώσεις, τις προκηρύξεις και τον κορωνοϊό (COVID-19).

Δελτίο τύπου: Ημερίδα μετάφρασης στο Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις "Σωκράτης Φανουράκης" από το Εργαστήριο Γλώσσας και Πολιτικής του ΤΞΓΜΔ του ΙΠ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη και τον δήμο Χάλκης

ShareThis
Δημοσίευση: 03-11-2023 09:31 | Προβολές: 828
image

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου, καθώς και των εκδηλώσεων προς τιμήν των αδελφών Σωκράτη και Διογένη Φανουράκη στο νησί της Χάλκης στις 28 και στις 29 Οκτωβρίου, το Κέντρο Γλώσσας και Πολιτικής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, του μοναδικού τμήματος στην Ελλάδα που ασχολείται και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τη μετάφραση και τη διερμηνεία, είχε την τιμή να συμμετέχει με εκδηλώσεις σχετικές με τη μετάφραση και τον υποτιτλισμό.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκειακών Τάξεων "Σωκράτης Φανουράκης", την κυρία Φωτεινή Βαδιάκα, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη και συγκεκριμένα τον κύριο Κοσμά Σφυρίου, Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος και τον κύριο Βαγγέλη Ηλιάδη, Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, καθώς και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο του Δήμου της Χάλκης, τον κύριο Ευάγγελο Φραγκάκη. 

Το ΤΞΓΜΔ εκπροσώπησε ο Χρήστος Γιαννούτσος, Υποψήφιος Διδάκτωρ του ΤΞΓΜΔ, ο οποίος μάλιστα είχε λάβει και υποτροφία από το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ΠΜΣ "Επιστήμη της Μετάφρασης" του ΤΞΓΜΔ.

Συγκεκριμένα, στις 27 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Μετάφρασης στο Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις "Σωκράτης Φανουράκης" για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου από τον Χρήστο Γιαννούτσο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα διαφορετικά είδη μετάφρασης που υπάρχουν στην αγορά, για τις διαφορές μεταξύ μετάφρασης και διερμηνείας, καθώς και για την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Στο κλείσιμο της ημερίδας ανακοινώθηκε η διεξαγωγή δωρεάν εξ αποστάσεως ενισχυτικής διδασκαλίας των μαθημάτων της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκειακών Τάξεων "Σωκράτης Φανουράκης" από τον Χρήστο Γιαννούτσο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη και το ΤΞΓΜΔ. Μάλιστα, ο Χρήστος Γιαννούτσος δήλωσε ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το Ίδρυμα για την πολύτιμη στήριξη που έχει λάβει και ελπίζει πως θα δοθεί στους μαθητές της Χάλκης η ευκαιρία να ενισχύσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να αναπτύξουν τις ευκαιρίες τους για το μέλλον.

Επίσης, στις 28 Οκτωβρίου 2023, παρουσιάστηκε ο υποτιτλισμός της ταινίας μικρού μήκους "Οι γυναίκες της Χάλκης" στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα που πραγματοποιήθηκε από τις προπτυχιακές φοιτήτριες του ΤΞΓΜΔ Ευγενία-Αικατερίνη Καλλιώρα, Αγγελική Αθανασία Σαράντου και Αναστασία Χασιώτης με επιστημονική επιμέλεια του Διευθυντή του Κέντρου Γλώσσας και Πολιτικής του ΤΞΓΜΔ, του Καθηγητή Σωτήριου Λίβα, και του Υποψήφιου Διδάκτορα του ΤΞΓΜΔ, Χρήστου Γιαννούτσου. Η ταινία του σχολείου εξέπεμψε συγκίνηση και ανθρωπιά σε όσους και όσες παρακολούθησαν την εκδήλωση, καθώς η ταινία αναφέρεται στο δυναμισμό και την προσφορά της Χαλκίτισσας γυναίκας, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου. Η ταινία κατέλαβε την 1η θέση στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Λυκείων και βραβεύτηκε για το μοντάζ, τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία στον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Cineμάθεια τον Ιούνιο του 2022.

Ο Δήμαρχος της Χάλκης, κ. Φραγκάκης Ευάγγελος, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Γλώσσας και Πολιτικής του ΤΞΓΜΔ και του Δήμου της Χάλκης. 

Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας θα είναι η παροχή γλωσσικών υπηρεσιών μέσα από το ερευνητικό και το επιστημονικό έργο του Πανεπιστημίου στους κατοίκους τους νησιού, η παροχή δωρεάν μαθημάτων ξένων γλωσσών στην κοινωνία της Χάλκης, καθώς και η ανάδειξη του πολιτισμού της Χάλκης στους ξένους επισκέπτες του νησιού.

Μάλιστα, όπως δήλωσε και στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Κέντρου Γλώσσας και Πολιτικής του ΤΞΓΜΔ, ο Καθηγητής Σωτήρης Λίβας, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας θα είναι δίπλα στην κοινωνία της Χάλκης.


Επιστροφή

Ενημέρωση


ESDP

Γραμματεία

Πλατεία Χρ. Τσιριγώτη
Κτίριο «Γαληνός» (1ος όροφος)
49132 Κέρκυρα

26610 87202
dflti@ionio.gr

Εξυπηρέτηση κοινού-φοιτητών:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 11:00-13:00
Τρίτη, Πέμπτη: 11:00-13:00 (Erasmus+)

Πλατφόρμα eClass Ηλεκτρονική Γραμματεία Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Διαχείριση συγγραμμάτων Κόμβος Πρακτικής Άσκησης Βιβλιοθήκη
35-years
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Κυριακή 28-04-2024
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας