Χαράλαμπος Κατσούλης (†)

Βαθμίδα: Ομότιμος Καθηγητής

Κατσούλης (†) Χαράλαμπος

Ο Χάρης Κατσούλης έζησε δεκαοκτώ χρόνια στη Γερμανία (1961-1979), όπου σπούδασε, εργάστηκε και δίδαξε σε τέσσερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην τότε Ο.Δ.Γ. υπήρξε μεταξύ άλλων ενεργό μέλος του φοιτητικού και συνδικαλιστικού κινήματος και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λούντβιγκσχάφεν-Μάνχαϊμ (Ludwigshafen-Mannheim) και Περιχώρων, η οποία τότε συμπεριλάμβανε πάνω από 10.000 απόδημους Έλληνες. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, του είχε χορηγηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση πολιτικό άσυλο. Από το 1979 μέχρι τον θάνατό του το 2018 ζούσε στην Κέρκυρα.

Ήταν Διπλωματούχος Μεταφραστής (Diplom-Übersetzer des Dolmetscher-Instituts (DI) του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης) και Διδάκτορας Φιλοσοφίας Dr. phil. (Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη, Παιδαγωγικά) της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και διετέλεσε Καθηγητής και Διευθυντής του πρώην ΚΕΜΕΔΙ (Κέντρο Μετάφρασης και Διερμηνείας) στην Κέρκυρα καθώς και Ειδικός Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Από αυτή τη θέση ξεκίνησε τους αγώνες του για την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου και την ένταξη του ΚΕΜΕΔΙ σε αυτό ως πανεπιστημιακού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, κάτι που τελικά έγινε πράξη το 1984. Τον Απρίλιο του 1994 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής και το Δεκέμβριο του 1999 Καθηγητής στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολλές εργασίες και άρθρα πάνω σε διάφορα κοινωνικο-πολιτιστικά και οικονομικο-πολιτικά θέματα. Εκτός από την ενασχόλησή του με την επιστημονική εκπαίδευση μεταφραστών και διερμηνέων, το ιδιαίτερο επιστημονικό του ενδιαφέρον εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, σε θέματα διακίνησης επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, κεφαλαίων και τουριστών καθώς και αειφόρου ανάπτυξης και περιβάλλοντος, εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής και διαπολιτισμικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης.

Ανάμεσα στα άλλα είναι συγγραφέας του γνωστού βιβλίου «Πολίτες δεύτερης κατηγορίας – Αλλοδαποί στην Ο.Δ.Γ.», το οποίο εξεδόθη στα Γερμανικά το 1978, στον Εκδοτικό Οίκο Campus Verlag της Φρανκφούρτης, και το 1984, στις Εκδόσεις Express Edition του Βερολίνου, σε β’ βελτιωμένη και επαυξημένη έκδοση. Το βιβλίο αυτό χαρακτηρίστηκε από τους ειδήμονες ως «μια από τις καλύτερες αναλύσεις ολόκληρου του φάσματος προβλημάτων των αλλοδαπών στην Ο.Δ.Γ.» και ως «ένα από τα ‘κλασσικά’ έργα της μεταναστευτικής βιβλιογραφίας». Σήμερα, πάνω από 40 χρόνια μετά τη συγγραφή του και σε μία εποχή ιδιαίτερης έξαρσης της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού σε γερμανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το βιβλίο αυτό, με τις αναλύσεις και τις προτάσεις του, φαίνεται να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το βιβλίο του «Vom Homo turisticus catastrophicus zum Homo oecologicus socialis? Notizen zum ‘harten’ und zum ‘sanften’ Tourismus. Eine kritische Einführung in die Problematik des internationalen Tourismus» είναι μια ιδιότυπη συμβολή στην ανατομία και φιλοσοφία του σημερινού τουριστικού φαινομένου των πολλών εκατομμυρίων διεθνών τουριστών και των κοινωνικών, οικονομικο-πολιτικών, ψυχολογικών, οικολογικών και κοινωνικο-πολιτιστικών του επιπτώσεων. Το έργο αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) του Βερολίνου το 1993. Έκτοτε έχει μεταφραστεί σε περισσότερες γλώσσες και έχει συμπεριληφθεί στην υποχρεωτική διδακτέα ύλη διαφόρων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Γερμανίας και γενικότερα του γερμανόφωνου χώρου.

Εκτός από το συγγραφικό του έργο, έχει διοργανώσει, διευθύνει και λάβει μέρος με εισηγήσεις και τοποθετήσεις σε πολλά συνέδρια, σεμινάρια ή ημερίδες, έχει δώσει πολλές διαλέξεις, πλήθος συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς του εσωτερικού και εξωτερικού και έχει κάνει σωρεία παρεμβάσεων σε διάφορες δημόσιες συζητήσεις, σε θέματα κοινωνικο-πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, οικολογικού και πολιτικο-οικονομικού περιεχομένου.

Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1989 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων-Εναλλακτικών, οι οποίοι, συγκεντρώνοντας περίπου 80.000 ψήφους, λίγο έλειψε να καταλάβουν μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η δραστηριότητά του ως συνθέτης, φωτογράφος, μουσικός και μέλος της Ε.Μ.Σ.Ε (Ένωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος). Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Ενημέρωση: 27-11-2021

Επιστροφή
35-years
<< <
Ιούλιος 2022
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Τετάρτη 06-07-2022
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας