Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022: Ανασκόπηση webinar για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράσης "Φροντίζουμε τις παραλίες μας"

ShareThis
Δημοσίευση: 18-05-2022 18:06 | Προβολές: 802
image

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2022 και με στόχο την ευαισθητοποίηση, όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας των Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργάνωσε τη δράση "Φροντίζουμε τις παραλίες μας" (12-15 Μαΐου).

Την οργάνωση ανέλαβαν η Επιτροπή Περιβαλλοντικών Δράσεων Ιονίου Πανεπιστημίου, το Tμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, η ομάδα DfltiVoice και η ομάδα Fridays for Future Corfu, ενώ συνδιοργανωτής ήταν και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι δράσεις αφορούσαν τον παράλληλο εθελοντικό καθαρισμό και διάφορες δραστηριότητες σε παραλίες στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά. Πιο συγκεκριμένα:

 

Πέμπτη 12 Μαΐου | 9:00-12:00

Ηχηρό το μήνυμα που έστειλαν 400 μαθητές και 35 εμψυχωτές στις 12.05.22 «Νοιάζομαι-Προστατεύω», στο πλαίσιο  των δράσεων  του Ιονίου Πανεπιστημίου  για την Ημέρα Περιβάλλοντος. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην παραλία ωοτοκίας Καλαμάκι στη Ζάκυνθο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων, το, ΚΕΠΕΑ Ζακύνθου, τη MIO-ECSDE / MEdIES, τον  Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.  ΜΔ Εθν. Πάρκων Ζακύνθου,  Αίνου και ΠΠΙΝ και τον Πλατύφορο.

Καθαρές ακτές, προστατευόμενες περιοχές, περιβαλλοντικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση ήταν οι προτεραιότητες του σχεδιασμού της δράσης, ενεργοποιώντας τη φοιτητική κοινότητα στον ρόλο του εμψυχωτή και μεταφέροντας γνώση και μεταγνωστικές εμπειρίες στους μαθητές. Από τους συμμετέχοντες και τους Φορείς τονίστηκε ότι νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, το προστατεύουμε και συμβάλλουμε όλοι στη δημιουργία ενεργών ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Η συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης μας προ(σ)καλεί για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

Σάββατο 14 Μαΐου | 17:00

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πραγματοποίησαν εθελοντικό καθαρισμό στο Φαληράκι στην Κέρκυρα. Στη δράση, που έγινε με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

Κυριακή 15 Μαΐου | 11:00

Στο πλαίσιο της δράσης «Φροντίζουμε τις παραλίες μας» που οργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον  Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.  ΜΔ Εθν. Πάρκων Ζακύνθου,  Αίνου και ΠΠΙΝ, φοιτητές και προσωπικό του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων προέβησαν σε καθαρισμό του παραλιακού μετώπου του Αργοστολίου. Συγκεκριμένα, υπό τον συντονισμό του Δρ. Κ. Πετράκη, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της ακτογραμμής και του δασυλίου από την περιοχή Μαϊστράτο έως Καταβόθρες.

Το μήνυμα της δράσης σαφές: Προστατεύουμε το περιβάλλον και συμβάλλουμε όλοι στη δημιουργία ενεργών ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Ο κύκλος αυτός των δράσεων έκλεισε με την πραγματοποίηση ενός webinar με θέμα «Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα» την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 18:00. Συντονιστές στο webinar ήταν από το Τμήμα Περιβάλλοντος η κ. Αδαμαντία Καμπιώτη, Επίκουρος Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο κ. Αριστοτέλης Μαρτίνης, Αναπληρωτής  Καθηγητής, ενώ από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας η κ. Σταυρούλα-Παρασκευή Βράιλα, Ακαδημαϊκή Υπότροφος.

Το  διαδικτυακό σεμινάριο ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέα Φλώρο. Οι κύριοι εισηγητές του σεμιναρίου ήταν:

Η κ. Πηνελόπη Αβούρη, (Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Υπεύθυνη λειτουργίας ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου) & η κ. Αγγελική Δαλακιάρη (Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου - Τμήμα Περιβάλλοντος, Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου), η ομιλία των οποίων είχε το τίτλο «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία: Από τη θεωρία στην πράξη».

Οι μαθήτριες Λυκείου και μέλη της ομάδας Fridays For Future, Μελίνα Μπελενιώτη και Emilia Rygielska, παρουσίασαν την «Κλιματική εκπαίδευση στην Ελλάδα: προσπάθεια αναγνώρισης της σημασίας της στη χώρα μας» και την «Κλιματική εκπαίδευση στην Πολωνία: Η επιτυχία του περιβαλλοντικού ακτιβισμού», αντίστοιχα.

Η κ. Ελένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF, παρουσίασε ομιλία με τίτλο: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Κλιματική Κρίση: οδηγώντας τα παιδιά από την ιδέα στην πράξη».

Τέλος, το σεμινάριο έκλεισε με την παρουσίασης της κ. Χαρίκλειας Μινώτου, Ακαδημαϊκής Υποτρόφου του Τμήματος Περιβάλλοντος, με τίτλο  «Νέες προσεγγίσεις στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».

Το σεμινάριο παρακολούθησαν καθηγητές και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σε συνέχεια όλων αυτών των δράσεων, καλείται η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου να συμμετάσχει στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Nurture Nature: Μόνο μία Γη».

Μάθετε περισσότερα για την έκθεση φωτογραφίας

 

 



Επιστροφή
Μάρτιος 2024
>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Πέμπτη 28-03-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας