35 χρόνια ΤΞΓΜΔ: Μέσα από τα μάτια καθηγητών και φοιτητών
gr  pdf.png  Μπροσούρα
Mέγεθος: 458.67 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) είναι οι άνθρωποί του, οι αναμνήσεις τους, οι σκέψεις και οι ιδέες τους. Οι καθηγητές και οι φοιτητές του απεικονίζουν μέσα από τον φωτογραφικό φακό τους την ιστορία του, αναδεικνύοντας 5 κτίρια-σταθμούς.

Στην πραγματοποίηση της έκθεσης συνέβαλαν σημαντικά φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας που έντυσαν τις φωτογραφίες με τους ήχους και το βίντεό τους.

Συντελεστές

Φωτογραφίες

Αναστασία Παριανού
Σωτήρης Κεραμίδας
Σταυρούλα Βράιλα
Ναταλία Τζέκα
Σταύρος Τσίπηρας

Κείμενα / Υποτιτλισμός

Σταυρούλα Βράιλα
Μαρία Γεωργίου
Κώστας Καλανδράκης
Βασιλική Χελιδώνη

Επιμέλεια κειμένων

Αναστασία Παριανού
Σωτήρης Κεραμίδας
Θωμάς Μαντζάρης

Γενικός συντονισμός

Αναστασία Παριανού
Σταυρούλα Βράιλα
Μαρία Γεωργίου

Ηχητική επένδυση

Απόστολος Λουφόπουλος
Κατερίνα Βελέντζα

Βίντεο

Ιάκωβος Παναγόπουλος
Μαριάνα Γιαννείου

Ηχητικός-οπτικός σχεδιασμός & τεχνική επιμέλεια

Βαγγέλης Πανδής
Θανάσης Επιτήδειος

Εικαστικός συντονισμός

Απόστολος Λουφόπουλος
Ιάκωβος Παναγόπουλος

Διαδικτυακή έκθεση

ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Το κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ 1840-1846 στη θέση παλαιότερου κτιρίου της οικογένειας Καποδίστρια για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του αδερφού του Κυβερνήτη.

Το 1983, στο κτίριο στεγάστηκε το Κέντρο Μετάφρασης και Διερμηνείας. Το 1986 με την ίδρυση του ΤΞΓΜΔ διαμορφώνονται στο κτίριο οι αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία των καθηγητών και η Γραμματεία.

Από το 2013, το ΤΞΓΜΔ μεταφέρθηκε στους χώρους του Παλαιού Ψυχιατρείου και το Μέγαρο Καποδίστρια παραμένει από τότε κλειστό για το κοινό, θα παραδοθεί δε στο ΤΞΓΜΔ, τον φυσικό του ιδιοκτήτη, μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης.

ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η καρδιά του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το κτίριο κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα επί Ενετοκρατίας και αρχικώς, χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας.

Το 1841 εγκαταστάθηκε εδώ η Ιόνιος Ακαδημία, από όπου και πήρε το όνομά του. Ωστόσο, το 1864, με την Ένωση των Επτανήσων, η Ιόνιος Ακαδημία καταργείται. Από το 1886 μέχρι το 1930, λειτούργησε εδώ το τυπογραφείο Ασπιώτη και η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 το κτίριο καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό από βομβαρδισμό.

Το 1988 παραχωρείται το ανατολικό τμήμα του κτιρίου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και σταδιακά και όλο το υπόλοιπο κτίριο. Το 1994 ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης που έδωσαν στο κτίριο τη σημερινή μορφή του.

ΜΟΝ ΡΕΠΟ

Τα 258 στρέμματα του Μον Ρεπό βρίσκονται στον λόφο της Ανάληψης. Το ανάκτορο του Μον Ρεπό κτίστηκε από τον Άγγλο αρμοστή των Ιονίων Νήσων Frederic Adam, το 1831.

Με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο και έως το 1967 παρέμεινε στη βασιλική οικογένεια, που το χρησιμοποιούσε ως θερινά ανάκτορα.

Μετά την πτώση της βασιλείας, ο χώρος παρέμεινε για αρκετές δεκαετίες κλειστός. Τη δεκαετία του '90 ξεκίνησε στην Κέρκυρα κίνημα, προκειμένου να δοθεί ο χώρος στο κοινό. Ενεργό ρόλο σε αυτό είχε ο καθηγητής του ΤΞΓΜΔ, Χάρης Κατσούλης, με ομιλίες και κινητοποιήσεις.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ '94

Στις 24-25 Ιουνίου 1994 τα βλέμματα όλης της Ευρώπης στρέφονται στην Κέρκυρα. Οι ηγέτες της Ευρώπης συγκεντρώνονται, υπό την Προεδρία της Ελλάδας, στο νησί των Φαιάκων για να αποφασίσουν για την ένταξη της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και για άλλα ζητήματα που καθόρισαν το μέλλον της Ευρώπης.

Οι εργασίες της Συνόδου έλαβαν χώρα στο Παλαιό Φρούριο, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και στα Ανάκτορα, τα οποία μάλιστα ανακαινίστηκαν για τον σκοπό αυτό. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΤΞΓΜΔ ανέλαβαν τη διερμηνεία μεταξύ των ηγετών και των δημοσιογράφων, καθώς επίσης και τη μετάφραση των δελτίων τύπου.

ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ

Το συγκρότημα των κτιρίων του Παλαιού Ψυχιατρείου βρίσκεται στον χώρο του οχυρού Σαν Ρόκκο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1718 και τμήματά του διασώζονται μέχρι σήμερα.

Το 1838 στεγάζεται εδώ το Άσυλο Φρενοβλαβών του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων, το οποίο με την Ένωση των Επτανήσων θα αποτελέσει το πρώτο Δημόσιο Ψυχιατρείο της Ελλάδας και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας μέχρι το 2006.

Σήμερα, στεγάζονται στο συγκρότημα οι Γραμματείες, τα γραφεία των διδασκόντων και οι αίθουσες διδασκαλίας του ΤΞΓΜΔ, καθώς επίσης και του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και του Τμήματος Πληροφορικής.

Αναμνηστικό βίντεο

Χορηγοί

Χορηγοί επικοινωνίας

 

Στείλτε μας τα μηνύματά σας!

Συνδεθείτε παρακάτω με έναν λογαριασμό Gmail ή Facebook και γράψτε το μήνυμά σας δημόσια.

Ενημέρωση: 25-10-2021

Μηνύματα

<
Νοέμβριος 2024
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Τετάρτη 06-11-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας