Η πολιτική κοινωνιολογία ως πεδίο θεωρητικής επιστημονικής έρευνας αποτελεί κατά τον τελευταίο αιώνα μια γνωστική περιοχή όπου συμπλέκονται επιστημονικές στάσεις και θεωρητικές πολιτικές προσεγγίσεις. Αυτό που επιχειρείται με το συγκεκριμένο μάθημα είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν μια ομοιογενή μεταξύ τους καλή γνώση της θεωρίας της εξερεύνησης του πολιτικού φαινομένου και εν συν όλο και περιπτωσιολογικά.
Οι φοιτητές του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με την παρακολούθηση του εν λόγω μαθήματος προσεγγίζουν την πολιτική πράξη/δράση με τα μέσα της επιστήμης της πολιτικής κοινωνιολογίας με τέτοιο τρόπο που να χρησιμοποιούν ασφαλής κανόνες που ευρύτερου επιστημονικού πεδίου της κοινωνιολογίας και πιο συγκεκριμένα της πολιτικής κοινωνιολογίας.
Τέλος το πολιτικό φαινόμενο εξετάζετε στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της παγκοσμιοποιημένης πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν να:
1η εβδομάδα: Εισαγωγή στην κοινωνιολογία και την πολιτική κοινωνιολογία γενικότερα.
2η εβδομάδα: Αρχική προσέγγιση της δύναμης και της εξουσίας.
3η εβδομάδα: Περί κράτους και βιομηχανισμού.
4η εβδομάδα: Μορφές και λειτουργίες του αστικού κράτους .
5η εβδομάδα: Προβληματισμός γύρω από την πορεία των πολιτικών κομμάτων.
6η εβδομάδα: Μια σύντομη παρουσίαση των ομάδων πίεσης.
7η εβδομάδα: Τα κοινωνικά κινήματα χθες και σήμερα.
8η εβδομάδα: Η αποχή από την πολιτική ζωή και οι πτυχές της.
9η εβδομάδα: Κράτος και φιλελεύθερη θεώρηση.
10η εβδομάδα: Κράτος και μαρξιστική θεώρηση.
11η εβδομάδα: Επισκόπηση της αρχαϊκής πολιτικής σκέψης ανά τον κόσμο μέσα από εμβληματικά κείμενα.
Jacques Lagroye, Bastien François & Frederic Sawicki, 2002/2008 , Πολιτική Κοινωνιολογία, επιμ. Μαριάννα Ψύλλα,Τυπωθήτω-Γιώργος Δαρδάνος, σελ. 730.
Μελίνα Σεραφετινίδου, 2003, Εισαγωγή στην Πολιτική Κοινωνιολογία, Gutenberg, σελ. 399.
Kurt Lenk, Πολιτική Κοινωνιολογία, 1982/2005 , επιμ. Ηλίας Κατσούλης, Επίκεντρο, σελ. 242.
To μάθημα είναι δίωρο και γίνεται με τη μορφή εξ αποστάσεως συγχρονικής διδασκαλίας με τη βοήθεια Power Point και διαδικτυακού υλικού. Σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνεται άσκηση εμπέδωσης των θεωρητικών γνώσεων από τους φοιτητές με επιλεγμένα παραδείγματα. Η άσκηση εμπέδωσης θεωρείται βασικό μέρος της μεθόδου εκμάθησης. Για τον ίδιο λόγο, η υποχρεωτική εργασία που ανατίθεται στους φοιτητές για μέρος της αξιολόγησής τους συνδυάζει θεωρητικές γνώσεις και προσωπική έρευνα.
Χρήση Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία.
Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου με κριτήριο τη συμμετοχή τους στη διδακτική διαδικασία και την ανταπόκρισή τους στην επεξεργασία των ασκήσεων. Η τελική αξιολόγηση και βαθμολόγηση γίνεται με υποχρεωτική απαλλακτική εργασία σε ποσοστό 100%, στην οποία οι φοιτητές καλούνται να εφαρμόσουν μέρος όσων διδάχθηκαν κατά τις διαλέξεις αναπτύσσοντας ερευνητική δραστηριότητα.
Πλατεία Χρ. Τσιριγώτη
Κτ. «Γαληνός» (1ος Όροφος)
49132 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87224
Email: pms-polico@ionio.gr