Πρόσκληση ΕΝΟΠΟΤΕΜ: 3ο Θερινό Σχολείο Ευρωπαϊκού Δικαίου των Επιχειρήσεων

Διάστημα ισχύος: 
10/06/2019 bis 30/06/2019

Το Εργαστήριο Νομικής, Οικονομικής, Πολιτικής και Νομικής Μετάφρασης (ΕΝΟΠΟΤΕΜ) του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμπράττοντας με τον Ερευνητικό Σύλλογο Αποφοίτων του ΠΜΣ Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας στη διοργάνωση του

3oυ SUMMER SCHOOL στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο των Επιχειρήσεων

προσκαλεί αποφοίτους και φοιτητές του ΤΞΓΜΔ που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του «summer school» από την Δευτέρα 22 Ιουλίου έως το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 να δηλώσουν συμμετοχή στον Διευθυντή του ΕΝΟΠΟΤΕΜ κ. Μιχάλη Πολίτη μέχρι τις 25 Ιουνίου 2019 μέσω email (michel.politis@gmail.com).

Έχοντας υπόψη την ευρύτερη θεματική του Summer School και τη συμφωνία με τους συνδιοργανωτές, θα επιλεγούν βάσει φακέλου μέχρι 5 φοιτητές και 5 πτυχιούχοι του ΤΞΓΜΔ που έχουν ασχοληθεί τεκμηριωμένα με την ευρύτερη θεματική του Summer School, ήτοι: το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη μετάφραση κειμένων σχετικού περιεχομένου. Θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, επίσης, η άσκηση σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή η παρακολούθηση συναφούς περιεχομένου κύκλου μαθημάτων.

Αντικείμενο του «Summer School»

Το φετινό Summer School, το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νομικούς με εξειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, θα προσφέρει στους συμμετέχοντες φοιτητές και αποφοίτους του ΤΞΓΜΔ την ευκαιρία πρακτικής προσέγγισης θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ένας μεταφραστής κειμένων ενωσιακού δικαίου. Στους πτυχιούχους και εκπαιδευόμενους μεταφραστές και διερμηνείς θα προσφερθεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ζητήματα που καλούνται να διαχειριστούν ως μεταφραστές ή/και ως διερμηνείς. Επίσης, θα τους προσφερθεί η δυνατότητα να γνωριστούν με επαγγελματίες νομικούς και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας τους.

Μετά από το εξαήμερο σεμιναριακών μαθημάτων, οι μετέχοντες θα έχουν αποκτήσει ουσιαστικές γνώσεις σε ευρύ φάσμα ζητημάτων του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα μαθήματα θα διδάξουν καθηγητές ελληνικών και αλλοδαπών πανεπιστημίων καθώς και στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου έως και το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας (οδός Ι. Θεοτόκη 72)

Βασικά σεμιναριακά μαθήματα

 • Judicial remedies in the EU legal order

 • Δίκαιο ανταγωνισμού της Ε.Ε. (κρατικές ενισχύσεις)

 • Δίκαιο ενέργειας της Ε.Ε.

 • Διαιτησία και δίκαιο της Ε.Ε.

 • Δίκαιο δημοσίων συμβάσεων

 • Ζητήματα νομικής μετάφρασης στην Ε.Ε.

Διδάσκοντες

 • Βασίλειος Χριστιανός, Ομότιμος καθηγητής Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νομικής Σχολής Αθηνών
 • Ami Barav, Δικηγόρος Αγγλίας, πρώην καθηγητής Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne.
 • Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής νομικών υπηρεσιών της ΔΕΠΑ και της ευρωπαϊκής ένωσης ενεργειακών εταιρειών EUROGAS.
 • Μιχάλης Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής νομικής, πολιτικής και οικονομικής μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 • Μανώλης Περάκης, Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νομικής Σχολής Αθηνών.
 • Μηνάς Κωνσταντινίδης, Δικηγόρος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 • Αντώνης Μπουχάγιαρ, Δικηγόρος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 • Θεόδωρος Πανάγος, Δικηγόρος, Επισκέπτης Καθηγητής του Δικαίου Ενέργειας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστήμιο του Exeter.

Δήλωση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους μέχρι τις 25 Ιουνίου 2019 στον Διευθυντή του ΕΝΟΠΟΤΕΜ κ. Μιχάλη Πολίτη με email (michel.politis@gmail.com), συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα από το οποίο να προκύπτει η σχέση της/ου ενδιαφερόμενης/ου με την ευρύτερη θεματική του «Summer School».

 • Τέλος συμμετοχής πτυχιούχων ΤΞΓΜΔ άνευ διαμονής στη Φ.Ε.: 80 ευρώ/άτομο

 • Τέλος συμμετοχής φοιτητών ΤΞΓΜΔ με διαμονή/χωρίς διαμονή στη Φ.Ε.: 80 ευρώ/άτομο

 • Τέλος συμμετοχής πτυχιούχων ΤΞΓΜΔ με διαμονή: 120 ευρώ/άτομο

Στο τέλος περιλαμβάνεται επίσης πρωινό και coffee breaks. Δεν περιλαμβάνονται τα ταξιδιωτικά έξοδα.

Όσες και όσοι εκ των επιλεγέντων επιθυμούν να διαμείνουν στη Φοιτητική Εστία θα πρέπει να το δηλώσουν με την υποβολή της αίτησής τους στον Διευθυντή του ΕΝΟΠΟΤΕΜ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Δίπλωμα Συμμετοχής.

Για το ΕΝΟΠΟΤΕΜ

Μιχάλης Πολίτης

Αναπληρωτής Καθηγητής

Μέσω Γραμματείας